Her 10 yılda bir yapılması gerekiyordu en son 2001’de yapıldı: 24 yıl sonra sayım!

Tarım Sayımı İçin Sahaya Çıkılmalı

Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Başkanı Baki Remzi Suiçmez, tarım sayımının sadece kağıt üzerinde değil, sahada yapılması gerektiğini vurgulayarak, “Yoksa şimdi yine rakamlar mı makyajlanacak” dedi.

Genel tarım sayımı, ülkedeki hayvan varlığından tarımsal makineleri arazi miktarına kadar geniş verilerin toplanması anlamına gelmektedir. Türkiye’de ilk tarım sayımı 1927 yılında gerçekleştirilmiştir ve daha sonraki sayımlar 1950, 1963, 1970, 1980, 1991 ve 2001 yıllarında yapılmıştır. Ancak AKP döneminde bu sayım hiç yapılmamıştır. Son olarak AKP, 24 yıl sonra tarım sayımı yapmaya karar vermiş ve 2023 yılında Tarım ve Orman Bakanlığı ile TÜİK arasında protokol imzalanmıştır. Genelge ise 2 yıl sonra yayınlanmıştır. Genelgeye göre, sayım bakanlık ve TÜİK işbirliğinde gerçekleştirilecek ve güncel saha verilerinin elde edilmesi hedeflenmektedir.

Birinci aşamada mevcut idari kayıtlarda yer almayan tarım arazilerinin belirlenmesi ve tarımsal faaliyette bulunan işletmelerin tespiti yapılacak, ön tarama faaliyetleri, veri giriş programları hazırlanacak ve bilgilendirme faaliyetleri gerçekleştirilecektir. İkinci aşamada ise, uluslararası gereklilikler ve ulusal ihtiyaçlar doğrultusunda belirlenen değişkenlere ilişkin veriler TÜİK tarafından 2025 yılı içinde sahadan derlenecektir.

ZMO Başkanı Suiçmez, tarım sayımlarının önemine işaret ederek, sağlıklı verilerin olması gerektiğini belirtti. Sahadan gelen duyumların doğru bir sayımın güç olduğunu gösterdiğini dile getiren Suiçmez, tarım planlamasının güncel verilere dayanması gerektiğinin altını çizdi. Verilerin güncel olmamasının tarımsal planlamayı olumsuz etkilediğini vurgulayan Suiçmez, doğru ve güvenilir verilere ihtiyaç olduğunu belirtti.

Suiçmez, TÜİK’in sahadan toplayacağı verilere ilişkin şüphelerini dile getirerek, bu verilerin kayıtlı olmaması durumunda doğruluklarının sorgulanabileceğini ifade etti. Tarım ve Orman Bakanlığı il müdürlüklerinin bu sayım için önemli olduğunu vurgulayan Suiçmez, doğru bir sayımın tarımın geldiği durumu açıklayacağını belirtti.

Related Posts

Borsada yılın ilk yarısında spor kulüplerinden sadece o kazandırdı!

Spor şirketlerinin mali durumu ile yeşil sahalardaki performanslarının genel olarak taraftarlarını memnun etmemesi hisseleri üzerinde yönlendirici oldu. Yaşanan finansal problemler ve kötü gelen bilançolar kulüplerin hisse senedi fiyatları üzerinde …

Bankadan kredi çekmeyi düşünenlere kritik uyarı

Piyasalarda son dönemde yaşanan olumlu gelişmeler, 24 Temmuz’daki Merkez Bankası toplantısında faiz indirimi beklentisini artırdı. Orta Doğu’daki ateşkes ve petrol fiyatlarındaki düşüş, kredi faizlerinde gerileme sinyalleri verirken; uzmanlar, kredi çekecekleri kısa vadeli ve düşük tutarlı kullanım konusunda uyarıyor.

Emeklinin hevesi kursağında kaldı

Emekli Memur-Sen üyeleri, 30 Haziran Emekliler Günü’nde dolayısıyla Ulus’taki Atatürk Anıtı önünde basın açıklaması yaptı. Açıklama sırasında “İnsanca yaşamaya yetecek bir ücret istiyoruz“ pankartı açılırken “Görevli-emekli aylığı farkı kapatılsın …

Söke’de otellere sıkı denetimi

Aydın’ın Söke ilçesinde, İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri tarafından ilçede faaliyet gösteren otellerde hijyen ve gıda güvenliği denetimleri gerçekleştirildi. Yaz sezonunun yoğunlaşmasıyla birlikte denetimlerini sıklaştıran Söke İlçe Tarım ve …

Trump’ın göçmen politikaları ABD turizmini fena vurdu

ABD, 2025 yılında dünya genelinde turizm harcamalarında düşüş yaşayan tek ülke oldu. Dünya Seyahat ve Turizm Konseyi (WTTC) tarafından yayımlanan Ekonomik Etki Raporu’na göre, 2024’te 181 milyar dolar olan yabancı turist harcaması, bu yıl 169 milyar …

Resmi Gazete’de yayımlandı: Kripto para transferlerine zaman ve limit sınırı

Kripto varlıklara yönelik yeni düzenleme Resmi Gazete’de yayımlandı. Stabil kripto paraların günlük çekim limiti 3 bin dolar, aylık ise 50 bin dolar olarak belirlendi. Ayrıca çekim işlemlerine 48 ila 72 saat zaman sınırı getirilirken, platformlara ciddi kimlik doğrulama ve açıklama yükümlülükleri geldi.