Her 10 yılda bir yapılması gerekiyordu en son 2001’de yapıldı: 24 yıl sonra sayım!

Tarım Sayımı İçin Sahaya Çıkılmalı

Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Başkanı Baki Remzi Suiçmez, tarım sayımının sadece kağıt üzerinde değil, sahada yapılması gerektiğini vurgulayarak, “Yoksa şimdi yine rakamlar mı makyajlanacak” dedi.

Genel tarım sayımı, ülkedeki hayvan varlığından tarımsal makineleri arazi miktarına kadar geniş verilerin toplanması anlamına gelmektedir. Türkiye’de ilk tarım sayımı 1927 yılında gerçekleştirilmiştir ve daha sonraki sayımlar 1950, 1963, 1970, 1980, 1991 ve 2001 yıllarında yapılmıştır. Ancak AKP döneminde bu sayım hiç yapılmamıştır. Son olarak AKP, 24 yıl sonra tarım sayımı yapmaya karar vermiş ve 2023 yılında Tarım ve Orman Bakanlığı ile TÜİK arasında protokol imzalanmıştır. Genelge ise 2 yıl sonra yayınlanmıştır. Genelgeye göre, sayım bakanlık ve TÜİK işbirliğinde gerçekleştirilecek ve güncel saha verilerinin elde edilmesi hedeflenmektedir.

Birinci aşamada mevcut idari kayıtlarda yer almayan tarım arazilerinin belirlenmesi ve tarımsal faaliyette bulunan işletmelerin tespiti yapılacak, ön tarama faaliyetleri, veri giriş programları hazırlanacak ve bilgilendirme faaliyetleri gerçekleştirilecektir. İkinci aşamada ise, uluslararası gereklilikler ve ulusal ihtiyaçlar doğrultusunda belirlenen değişkenlere ilişkin veriler TÜİK tarafından 2025 yılı içinde sahadan derlenecektir.

ZMO Başkanı Suiçmez, tarım sayımlarının önemine işaret ederek, sağlıklı verilerin olması gerektiğini belirtti. Sahadan gelen duyumların doğru bir sayımın güç olduğunu gösterdiğini dile getiren Suiçmez, tarım planlamasının güncel verilere dayanması gerektiğinin altını çizdi. Verilerin güncel olmamasının tarımsal planlamayı olumsuz etkilediğini vurgulayan Suiçmez, doğru ve güvenilir verilere ihtiyaç olduğunu belirtti.

Suiçmez, TÜİK’in sahadan toplayacağı verilere ilişkin şüphelerini dile getirerek, bu verilerin kayıtlı olmaması durumunda doğruluklarının sorgulanabileceğini ifade etti. Tarım ve Orman Bakanlığı il müdürlüklerinin bu sayım için önemli olduğunu vurgulayan Suiçmez, doğru bir sayımın tarımın geldiği durumu açıklayacağını belirtti.

Related Posts

SPK’dan 2 şirketin sermaye artırımına onay

SPK’dan 2 şirketin sermaye artırımına onay

Ekonomide sürpriz dönemeç! İlk sinyal geldi… Faiz düşüşü kapıda mı?

Piyasaların merakla beklediği faiz kararları öncesinde önemli bir gelişme yaşandı. Mayıs ayından bu yana yüzde 49 seviyelerinde seyreden repo faiz oranı, bugün Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) politika faizi olan yüzde 46 seviyelerine …

Türkiye’nin kozmetik devi yeniden iflas yolunda

Ekonomik darboğazdan geçemeyen ve sıkışıp kalan birçok şirket peş peşe iflas dalgasına kapılmaya devam ediyor. 75 yıllık geçmişe sahip olan Türk kozmetik markası Hunca, yeniden konkordato sürecine girdi. Şirket, ekonomik baskıların gölgesinde hala 70 ülkeye ihracat yapmaya devam ediyor.

Konut tercihlerinde yeni dönem başladı: Yatırımcılar bu dairelere ilgi göstermeye başladı

23 Nisan tarihinde meydana gelen İstanbul depremi, konut tercihlerinde köklü bir değişikliğe yol açtı. Artık alıcılar, evlerin metrekaresi, konumu ve sunduğu imkanlar yerine, öncelikli olarak binanın depreme dayanıklılığı ve zemin yapısını araştırmaya başladı. Güvenli ve sağlam yapılar, alıcıların ilk tercihleri arasında yer alırken, yatırımcılar da özellikle 1+1 dairelere yoğun ilgi göstermeye başladı.

Bakan Bayraktar, Türkiye’deki nadir toprak elementi rezervine ilişkin açıklama yaptı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, “Dünyada tek sahadaki en büyük ikinci nadir toprak elementleri rezervi, Türkiye’yi dünyanın merkez ülkeleri arasına taşıyacak.” ifadesini kullandı.

AKM’de 5G’yle sanat deneyimi

Türk Telekom, ana destekçisi olduğu Atatürk Kültür Merkezinde (AKM) teknolojiyle sanatı birleştiren yeni bir uygulama başlattı. Şirketten yapılan açıklamaya göre, Türk Telekom, 5G altyapısına sahip kültür ve sanat merkezi AKM’de hayata geçirdiği yenilikçi uygulamayla, sanatseverlerin etkinliklere kesintisiz bir şekilde erişimini mümkün hale getirdi.