Tarımda gübre denetimi başlatıldı

Yumaklı, Toprak Gübre ve Su Kaynakları Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’nü ziyaretinde yaptığı açıklamada, enstitüde yıllık 200 bin analiz yapıldığını söyledi.

Türkiye’de her yıl bitkilerin beslenme ihtiyacını karşılamak için 7 milyon ton gübre kullanıldığına işaret eden Yumaklı, gübrenin tarımın en önemli girdilerinden birisi olduğunu bildirdi.

Bakan Yumaklı, ülkede kullanılan gübrenin yüzde 60’ının Türkiye’de üretildiğine dikkati çekerek, sektörde yaklaşık 1 milyon tona yakın ihracat yapıldığını aktardı.

Ülkede yaklaşık 750 gübre üretim tesisi olduğunu belirten Yumaklı, “Bu yıl iki büyük gübre üretim tesisi daha hizmete açılmış olacak. Özellikle organik gübreyle alakalı son dönemde Bakanlığımızın vermiş olduğu destek ve teşviklerle bu alanda da kullanımların arttığını görüyoruz. Ancak gübrede önemli olan zamanında bulunabilirliği sağlamak. Bizim de en önemli gündem maddemiz bu.” ifadelerini kullandı.

Yumaklı, gübrede her yıl yaklaşık 2 bin içerik analizi yapıldığını bildirerek, sözlerini şöyle sürdürdü: “Geçen yıl 56 bin denetim yapıldı. Bunlardan sadece 113’ünde uygunsuzluk tespit edildi ve yaklaşık 23 milyon lira idari para cezası uygulandı. Gübre kullanımının en yoğun olduğu ilkbahar dönemi için bugünden itibaren hem gübre bayilerine hem de üretim tesislerine yönelik üç hafta sürecek yoğun denetim süreci başlatıldı. Eş zamanlı olarak 3 bin 500 arkadaşımız gübre denetimlerine başlamış olacak, denetimde alınacak numuneler laboratuvarlarda analiz edilecek.”

Gübrenin, toprağın ihtiyaçlarına göre yapılmaması halinde fayda yerine zarar getirdiğine işaret eden Yumaklı, bu kapsamda bakanlığın eğitim ve yayınlarının devam ettiğini, üreticilere içerik olarak uygunsuz gübre satışı yapanların karşısında olacaklarını söyledi.

Yumaklı, bu yıl yapılacak 4. Tarım Orman Şurası için geçen hafta hazırlık çalıştayı düzenlendiğini anımsatarak, şuranın önemli başlıklarından birisisinin de gübre olacağını kaydetti.

Bakan Yumaklı, Toprak Gübre ve Su Kaynakları Merkez Araştırma Enstitüsü’nde incelemelerde bulunarak yetkililerden bilgi aldı.

Related Posts

SPK’dan 2 şirketin sermaye artırımına onay

SPK’dan 2 şirketin sermaye artırımına onay

Ekonomide sürpriz dönemeç! İlk sinyal geldi… Faiz düşüşü kapıda mı?

Piyasaların merakla beklediği faiz kararları öncesinde önemli bir gelişme yaşandı. Mayıs ayından bu yana yüzde 49 seviyelerinde seyreden repo faiz oranı, bugün Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) politika faizi olan yüzde 46 seviyelerine …

Türkiye’nin kozmetik devi yeniden iflas yolunda

Ekonomik darboğazdan geçemeyen ve sıkışıp kalan birçok şirket peş peşe iflas dalgasına kapılmaya devam ediyor. 75 yıllık geçmişe sahip olan Türk kozmetik markası Hunca, yeniden konkordato sürecine girdi. Şirket, ekonomik baskıların gölgesinde hala 70 ülkeye ihracat yapmaya devam ediyor.

Konut tercihlerinde yeni dönem başladı: Yatırımcılar bu dairelere ilgi göstermeye başladı

23 Nisan tarihinde meydana gelen İstanbul depremi, konut tercihlerinde köklü bir değişikliğe yol açtı. Artık alıcılar, evlerin metrekaresi, konumu ve sunduğu imkanlar yerine, öncelikli olarak binanın depreme dayanıklılığı ve zemin yapısını araştırmaya başladı. Güvenli ve sağlam yapılar, alıcıların ilk tercihleri arasında yer alırken, yatırımcılar da özellikle 1+1 dairelere yoğun ilgi göstermeye başladı.

Bakan Bayraktar, Türkiye’deki nadir toprak elementi rezervine ilişkin açıklama yaptı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, “Dünyada tek sahadaki en büyük ikinci nadir toprak elementleri rezervi, Türkiye’yi dünyanın merkez ülkeleri arasına taşıyacak.” ifadesini kullandı.

AKM’de 5G’yle sanat deneyimi

Türk Telekom, ana destekçisi olduğu Atatürk Kültür Merkezinde (AKM) teknolojiyle sanatı birleştiren yeni bir uygulama başlattı. Şirketten yapılan açıklamaya göre, Türk Telekom, 5G altyapısına sahip kültür ve sanat merkezi AKM’de hayata geçirdiği yenilikçi uygulamayla, sanatseverlerin etkinliklere kesintisiz bir şekilde erişimini mümkün hale getirdi.