Şövalye mezarı arkeologları heyecanlandırdı

Gdansk Şehrinde Orta Çağ Şövalye Mezar Taşı Bulundu

Polonya’nın tarihi Gdansk şehrinde yürütülen arkeolojik kazılarda, Orta Çağ’a ait ender bir şövalye mezar taşı keşfedildi. ArcheoScan ekibi tarafından gerçekleştirilen kazılarda gün yüzüne çıkan bu benzersiz eser, şehrin en önemli arkeolojik alanlarından olan Srodmiescie I’de, Czopowa, Sukiennicza ve Grodzka caddeleri arasında bulundu.

2023’ten Beri Devam Eden Kazı Çalışmaları

Yıllardır arkeologların ilgisini çeken bölgede 1140 civarında inşa edilmiş ahşap bir kilise ve daha sonra 1335 ile 1341 yılları arasında Haçlı Seferleri döneminde Töton Şövalyeleri tarafından yapılmış tuğla kale bakiyeleri bulunmaktadır. Bu kale, 1454 yılında yıkılmıştır. 2023’te başlatılan kazı çalışmalarında 250’den fazla mezar, altı mezar taşı ve 12.yüzyıl ahşap kilisesinin temelleri ortaya çıkartıldı. ArcheoScan ekibinden Sylwia Kurzyiska, kazı alanı hakkında “Bu yer, Gdansk’ın merkezidir ve ‘kale’ olarak bilinir. Şehrin en eski ve en değerli arkeolojik alanıdır.” açıklamasını yaptı.

Mezar Taşının Detayları

En son bulunan Gotland kireçtaşı mezar taşı, yaklaşık 150 santimetre uzunluğundadır. Taşın üzerinde zincir zırh giymiş, kılıç taşıyan bir şövalye figürü yer almaktadır. Figür, zincir zırhlı botlar ve tozluklarla çevrili geç 13. yüzyıl ile erken 14. asra ait mimari taş kemerlerle görülmektedir. Keşif önemli bir bulgu olarak nitelendirilmiş ve muhafaza edilmesi planlanmaktadır.

Kazı ekibi, taşın çıkarılmasını ve mezarın korunmasını gelecek hafta planlamaktadır. Kireçtaşının kırılgan yapısı nedeniyle, taş ve diğer buluntular konservasyon sürecinden geçirilecek ve ardından Gdansk Arkeoloji Müzesi’ne taşınacaktır.

Şövalyenin Kimliği ve Mezarın Zenginliği

Henüz şövalyenin kimliği tespit edilmiş değil ancak mezarın zenginliği, şövalyenin sıradan biri olmadığını göstermektedir. Arkeologlar, taşın yanı sıra hasar görmüş bir kumtaşı mezar taşı da ortaya çıkardı. Kumtaşındaki yeşil-mavi lekeler, gömülü metal eserlerin varlığına işaret etmektedir. Taşlar yakınında ahşap bir tabut ve insan kafatasları da bulunmaktadır.

Gdansk’ın Tarihi Önemi

1308 yılında Töton Tarikatı tarafından ele geçirilen ve Alman yerleşimcilerle kolonize edilen Gdansk, Orta Çağ’da önemli bir şehir konumundaydı. Şehir, şövalyeler için stratejik bir kale olarak hizmet vermiş ve bu yeni keşifler, Gdansk’ın tarihi önemini ve burada yaşamış ileri statülü sakinlerini bir kez daha ortaya koymaktadır.

Related Posts

İtalya’nın Sardinya Adası’nda yangın

Adanın kuzeyindeki Maddalena beldesinde sabah saatlerinde makilik alanda yangın çıktı. Yangına karadan ekiplerin yanı sıra 1 helikopter ve 1 yangın söndürme uçağıyla havadan müdahale edildi. Alevlerin yaklaştığı evlerde yaşayan 20 kişi tahliye …

DEM Parti, Özgür Özel’i ziyaret edecek

DEM Parti, Özgür Özel’i ziyaret edecek

Zekeriya Öz yıllar sonra görüntülendi: Muhammed Yakut’un cenazesinde ortaya çıktı

2015 yılında Almanya’ya kaçan eski savcı Zekeriya Öz, geçtiğimiz günlerde yaşamını yitiren Muhammed Yakut’un cenaze töreninde görüntülendi.

Zelenskiy: İHA üretmek konusunda ABD’yle ortak çalışma konusunda anlaştık

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, insansız hava araçlarının (İHA) üretilmesine ilişkin ortak çalışmaların artırılması konusunda ABD tarafıyla anlaşmaya vardıklarını bildirdi.

Talan yasasından yangın hediyesi çıktı

İzmir’deki yangınların sorumlusu olarak görülen GDZ elektrik şirketinin sahibi olan Aydem Enerji’ye Muğla Yatağan’da 120 bin dönüm zeytinlik verilecek. 48 köyün halkı yerinden edilebilir.

Uçak kazasının detayları yok artık dedirtti! Yolcu pilotu uyarmış

Rize-Artvin Havalimanı’na iniş yapmaya çalışan bir sivil uçak, çarşamba günü dağlık arazide kaza kırıma uğradı. Kazada pilot Mehmet Demirci yaşamını yitirirken, yolcu Hicran Kaya mucizevi bir şekilde hayatta kaldı. Olay yerine ulaşan ekipler, sis, kar ve dolu altında saatler süren zorlu bir arama-kurtarma operasyonu yürüttü.