Rekabet Kurumu’ndan Apple’a soruşturma!

Rekabet Kurumu, Apple ve Teknoloji Zincirlerine Fiyat Koordinasyonu Şüphesiyle Soruşturma Başlattı

Rekabet Kurumu, Apple markalı ürünlerde fiyat koordinasyonu şüphesiyle Apple ve bazı teknoloji zincirlerine karşı soruşturma açtı. Türkiye’de teknoloji sektörünü kapsayan bu soruşturma, birçok tanınmış firmanın isminin geçtiği bir süreç olarak dikkat çekiyor.

Soruşturma Başlangıcı ve Şüpheler

27 Şubat 2025 tarihli kararında Rekabet Kurumu, Apple’ın Türkiye’deki yeniden satış fiyatlarını tespit ettiği veya geri alım fiyatları üzerinde koordinasyon sağladığına dair bulgulara ulaştı. Bu şüphelerle hareket eden kurum, Apple Teknoloji ve Satış Limited Şirketi, Destek Bilişim Proje ve Servis Hizmetleri AŞ, Easycep Bilişim ve Ticaret AŞ, Getmobil Teknoloji AŞ ve HB Bilişim Teknolojileri AŞ hakkında 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun’un 4. maddesinin ihlal edilip edilmediğini tespit etmek için soruşturma başlattı.

Rekabeti Kısıtlama İddiaları

Rekabet Kurulu ayrıca, geri alım pazarındaki rekabeti hassas veriler aracılığıyla sınırlayan firmaların, Apple’ın koordinesinde hareket ederek rekabeti kısıtladığı şüphesi üzerinde duruyor. Bu kapsamda, Apple’ın yeniden satıcıları olan şirketlerin, rekabeti kısıtlayıcı bir işbirliği içinde olup olmadıkları da inceleniyor.

Teknosa, Media Markt gibi Firmalar da İnceleme Altında

Önaraştırma sırasında Media Markt Turkey, Teknosa, Artı Bilgisayar ve Gürgençler Bilişim gibi büyük teknoloji perakendecileri de soruşturma kapsamına alındı. Kurul, bu firmalar ve diğerleri hakkında ciddi bulgulara ulaşarak soruşturma açılmasına karar verdi.

Related Posts

Türk iş dünyasında Çin ithalatı endişesi

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, Çin’in ABD pazarında yaşadığı kaotik durumdan dolayı birçok ülkeye daha sert politikayla bir süreç yürüttüğünü belirterek, “Çin fiyat düşürüyor, vade veriyor. Çinli geliyor bazen 60 ay vadeli, TL bazında makina satıyor. Buna hangi üretici dayanabilir? Bu durumda hangi alıcı bankadan kredi alıp makina alır?” dedi.

Her 10 yılda bir yapılması gerekiyordu en son 2001’de yapıldı: 24 yıl sonra sayım!

Türkiye tarımda kendi kendine yeten ülke olmaktan çıktı. Tarım dışa bağımlı hale geldi. AKP ise tam 24 yıl sonra “genel tarım sayımı” yapmaya karar verdi. Her 10 yılda bir yapılması gereken sayım en son 2001’de yapılmıştı. Sayımın nasıl yapılacağı konusunda ise soru işaretleri var.

Taksilerde yeni zorunluluk: Ödeme cihazlarında yenilik

Gelir İdaresi Başkanlığı’nın taksi işletmecilerini ilgilendiren yeni düzenlemeye dair hazırlık yaptığı iddia edildi. Hazırlanan Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği taslağına göre, taksi işletmecilerinin taksimetrelerle uyumlu yeni nesil ödeme kaydedici cihazları kullanması zorunlu hale gelecek.

Binlerce kişi işsiz kalacak! Teknoloji devi küçülüyor

Dünyanın önde gelen elektronik üreticisi Panasonic Holdings istihdam stratejisinde değişikliğe gidiyor. Osaka merkezli şirket istihdam küçülmesine gideceğini belirten bir açıklama yaptı. Şirket açıklamasında yurt içinde 5 bin, denizaşırı yerlerde de …

TMKŞ KKB hizmetlerinden yararlanarak 31 milyar TL’lik VDMK ihraç etti

Türkiye Menkul Kıymetleştirme Şirketi (TMKŞ), Kredi Kayıt Bürosu’nun (KKB) sunduğu finansal hizmetlerden yararlanarak bugüne kadar 31 milyar TL büyüklüğünde Varlığa Dayalı Menkul Kıymet (VDMK) ihraç etti. İhraç edilen VDMK’ların 21,7 milyar TL’si bireysel kredi ve alacaklardan, 9,2 milyar TL’si ise ticari kredi ve alacaklardan oluştu.

Antalya 18 milyon turist hedefine emin adımlarla ilerliyor

1 Ocak-7 Mayıs döneminde 2 milyon 300 bin turisti ağırlayan Antalya, bu yıl için belirlenen 18 milyon yabancı turist hedefine emin adımlarla ilerliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir