Parmakların suda büzüşmesinin bir anlamı varmış

Binghamton Üniversitesi’nden Doçent Guy German’ın Su ve Kırışıklık İlişkisi Üzerine Çalışması

New York’taki Binghamton Üniversitesi’nde görev yapan biyomedikal mühendisliği doçenti Guy German, yaptığı ilginç deneyle dikkat çekiyor. Alman, üç gönüllü ile gerçekleştirdiği deneyde parmaklarını 30 dakika boyunca suda bekletti ve oluşan kırışık desenleri detaylıca inceledi. Şaşırtıcı bir şekilde, 24 saat sonra aynı deneyi tekrarladıklarında benzer desenlerin belirgin bir şekilde tekrarlandığını gözlemlediler.

Alman, suyun deriye nüfuz ederek şişmesinin ve yüzeyin bükülmesinin bu kırışıklıklara neden olduğunu düşündüğünü itiraf ediyor. Ancak, gerçek durumun farklı olduğunu keşfetti. Temel etken, vücudun istemsiz hareketlerinden sorumlu otonom sinir sistemiydi.

Otonom sinir sistemi; nefes alma, göz kırpması, kalp atışı gibi kontrol edilemeyen fonksiyonların yanı sıra kan damarlarının genişleyip daralmasını da düzenler. Alman’a göre, suyun uzun süre ciltte kalması ter bezlerini açar ve suyun cilt dokusuna nüfuz etmesine yol açar. Bu durumda ciltteki tuz seviyesi düşer.

Sinirler, düşen tuz seviyesini beyne iletir ve otonom sinir sistemi, damarları daraltarak bu duruma yanıt verir. Damarların daralmasıyla cildin hacmi azalır ve yüzeyde kırışık desenler oluşur. Alman, bunu “hacmi azalan ancak yüzeyi aynı kalan bir cisim” olarak tanımlıyor, “Kurutulmuş bir üzümün yüzeyinin kırışması gibi.”

Ayrıca, her seferinde benzer şekilde oluşan kırışıklık desenlerinin nedeni, damarların konumunun sabit kalmasıdır. İlginç bir şekilde, sinir hasarı olan kişilerin parmaklarında bu tür kırışıklıkların oluşmadığı da gözlemlenmiştir. Bu durum, otonom sinir sisteminin süreçteki önemini vurgular niteliktedir.

Related Posts

Can Öncü Çekya’da podyuma çıktı

Milli motosikletçi Can Öncü, Dünya Supersport Şampiyonası’nın (WorldSSP) Çekya’da düzenlenen 5. ayağında ilk yarışta ikinci olarak podyuma çıktı.

Apple’dan iPhone kullanıcıları sevindiren güncelleme

Apple, iOS 18 güncellemesiyle iPhone kullanıcılarına pratik bir yenilik sundu. Alman teknoloji yazarı Sven Kaulfuss’un GIGA’da aktardığına göre, bu güncelleme sayesinde artık WiFi şifreleri iPhone üzerinden QR kod ile paylaşılabiliyor. Özellikle …

Türkiye’nin sosyal medya tablosu: O uygulama 58.4 milyon kişi ile zirvede

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye’deki internet ve sosyal medya kullanımına dair çarpıcı verileri paylaştı. “Dijital 2025 Türkiye Raporu”na dayandırdığı açıklamasında, sosyal medya kullanıcı sayısının 58,5 milyona yükseldiğini belirtti.

Türk Telekom’dan mobilde tarihi rekor: Son on yılın en güçlü birinci çeyrek performansı

Türkiye’nin dijital dönüşümünün öncüsü Türk Telekom, geleceğin teknolojilerine yönelik faaliyetlerine ve yatırımlarına hız kesmeden devam ediyor. 2025 yılı birinci çeyrek finansal ve operasyonel sonuçlarını açıklayan Türk Telekom, öncü iş kollarındaki büyüme ile yıla güçlü bir başlangıç yaptı.

Zuckerberg’den TikTok itirafı: Bizi fena geçti

Meta’nın tepe yöneticileri, Facebook ve Instagram’ın artık sosyal medyada öncü değil, yarışa sonradan katılan “rakip” konumunda olduğunu kabul ediyor. ABD Federal Ticaret Komisyonu’nun (FTC) Meta’ya karşı açtığı antitröst davasında ortaya çıkan yeni belgeler, şirketin TikTok karşısındaki zor durumunu gözler önüne serdi.

Yapay zekaya göre Anneler Günü’nde annenize en az bir kez vermeniz gereken hediye!

Yapay zeka analizleri, bu yıl Anneler Günü’nde en anlamlı hediyenin, alıcısına özel olarak tasarlanmış ve duygusal emek barındıran armağanlar olduğunu gösteriyor.