Geceleri aç uyanıyorsanız dikkat: Bu durum bir hastalık habercisi olabilir

Gece Açlık Hissi Uykudan Daha Fazla

Gece uykusundan açlık hissiyle uyananların sayısı hiç de azımsanmayacak kadar fazla. Uzmanlara göre bu durum, sadece basit bir alışkanlık olmayabilir; aslında vücudun önemli bir sağlık sinyali olabilir.

Metabolik Sorun Alarmı Olabilir

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Filiz Çalışkan Esen, gece yemek yeme alışkanlığının bir metabolik hastalığın habercisi olabileceği konusunda uyarılarda bulundu. Yıllarca sadece psikolojik bir sorun olarak görülen gece yeme sendromunun aslında gizli hipoglisemi veya erken evre insülin direnci gibi metabolik rahatsızlıkların belirtisi olabileceğini belirtti.

“Bu bir irade meselesi değildir” diyen Dr. Esen, gece yemek yeme davranışının genellikle kişisel disiplin eksikliğiyle ilişkilendirildiğini ancak bazı kişilerin biyolojik olarak gece saatlerinde aç uyanmaya yatkın olduğunu söyledi. Bu durumun suçluluk hissi yaratmaması gerektiğini vurguladı.

Aralık Kontrol Edilmeli

Gece saatlerinde özellikle şekerli ve karbonhidrat ağırlıklı besinlerin tercih edilmesinin dikkat çekici olduğunu belirten Dr. Esen, bu durumun vücudun düşen glukoz seviyelerini dengelemek için bir uyarı olduğunu ifade etti. Eğer bu durum sıklaşırsa, bu sağlık sorununun işareti olabileceği konusunda uyardı.

Gece açlık hissiyle birlikte şu belirtilere sahip olanların mutlaka bir iç hastalıkları uzmanına başvurması gerektiğini belirten Dr. Esen, belirtilerin dikkatle izlenmesi gerektiğini söyledi.

Tanı ve Tedavi İçin Adımlar

Gece yeme davranışının altında metabolik bir neden olup olmadığını belirlemek için bazı testlerin yapılması gerektiğini belirten Dr. Esen, uygun beslenme planı ve yaşam tarzı düzenlemeleri ile durumun kontrol altına alınabileceğini belirtti. Gece yemelerinin sadece bastırılmaması, altında yatan nedenlerin araştırılması gerektiğini vurguladı.

Dr. Esen, gece yemek yeme davranışının alışkanlık olarak değil semptom olarak değerlendirilmesi gerektiğini vurgulayarak, uzman görüşü alınmadan bu durumun geçiştirilmemesi gerektiğini ifade etti.

Related Posts

Mide kanseri riski bu kan grubunda daha yüksek!

Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Serdar Yol, erkeklerde, A kan grubundaki kişilerde, sigara içenlerde ve şişmanlarda mide kanseri görülme riskinin daha fazla olduğunu söyledi.

Aşırı sıcaklarda kalp krizi riski artıyor

Prof. Dr. Emre Durakoğlugil, yaz aylarında artan sıcaklıkların kalp sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çekti. Durakoğlugil, sıcak havaların kalbin iş yükünü önemli ölçüde artırdığına vurgu yaparak, “Bu durum kalp krizlerini tetikliyor, özellikle risk grubundaki kişiler için tehlike çanları çalıyor” dedi.

Dermatoloji Uzmanı Nazmi Geyik: Güneşten kontrollü ve bilinçli şekilde yararlanmak önemli

Dermatoloji Uzmanı Nazmi Geyik: Güneşten kontrollü ve bilinçli şekilde yararlanmak önemli

Yaz aylarındaki riskleri göz ardı etmeyin! Kalıcı görme kaybına neden olabilir

Yaz ayları havanın sıcak olması ve günlerin uzaması nedeniyle çoğumuzu mutlu ederken, bazı riskleri de beraberinde getiriyor. Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Burak Tanyıldız, yaz aylarında en yaygın görülen 6 göz hastalığını anlattı.

Klima kaynaklı baş ağrılarına dikkat: İşte serinlerken dikkat edilmesi gerekenler

Klima kaynaklı baş ağrılarına dikkat: İşte serinlerken dikkat edilmesi gerekenler

Plastik çağ: Suya geçiyor, toprakta birikiyor

Türk Toraks Derneği Çevre Sorunları ve Akciğer Sağlığı Çalışma Grubu, plastiklerin çevreye verdiği zarara dikkat çekti.