Parmakların suda büzüşmesinin bir anlamı varmış

Binghamton Üniversitesi’nden Doçent Guy German’ın Su ve Kırışıklık İlişkisi Üzerine Çalışması

New York’taki Binghamton Üniversitesi’nde görev yapan biyomedikal mühendisliği doçenti Guy German, yaptığı ilginç deneyle dikkat çekiyor. Alman, üç gönüllü ile gerçekleştirdiği deneyde parmaklarını 30 dakika boyunca suda bekletti ve oluşan kırışık desenleri detaylıca inceledi. Şaşırtıcı bir şekilde, 24 saat sonra aynı deneyi tekrarladıklarında benzer desenlerin belirgin bir şekilde tekrarlandığını gözlemlediler.

Alman, suyun deriye nüfuz ederek şişmesinin ve yüzeyin bükülmesinin bu kırışıklıklara neden olduğunu düşündüğünü itiraf ediyor. Ancak, gerçek durumun farklı olduğunu keşfetti. Temel etken, vücudun istemsiz hareketlerinden sorumlu otonom sinir sistemiydi.

Otonom sinir sistemi; nefes alma, göz kırpması, kalp atışı gibi kontrol edilemeyen fonksiyonların yanı sıra kan damarlarının genişleyip daralmasını da düzenler. Alman’a göre, suyun uzun süre ciltte kalması ter bezlerini açar ve suyun cilt dokusuna nüfuz etmesine yol açar. Bu durumda ciltteki tuz seviyesi düşer.

Sinirler, düşen tuz seviyesini beyne iletir ve otonom sinir sistemi, damarları daraltarak bu duruma yanıt verir. Damarların daralmasıyla cildin hacmi azalır ve yüzeyde kırışık desenler oluşur. Alman, bunu “hacmi azalan ancak yüzeyi aynı kalan bir cisim” olarak tanımlıyor, “Kurutulmuş bir üzümün yüzeyinin kırışması gibi.”

Ayrıca, her seferinde benzer şekilde oluşan kırışıklık desenlerinin nedeni, damarların konumunun sabit kalmasıdır. İlginç bir şekilde, sinir hasarı olan kişilerin parmaklarında bu tür kırışıklıkların oluşmadığı da gözlemlenmiştir. Bu durum, otonom sinir sisteminin süreçteki önemini vurgular niteliktedir.

Related Posts

Genç sporculardan 27 madalya

Eskişehir’den Kick Boks WAKO Dünya Kupası’na katılan Türk sporcular 27 madalya ile geri döndü.

Apple, AirPods Pro 3’ü ne zaman tanıtacak?

Apple’ın AirPods Pro 3’ü 2026 yılında tanıtılacağı söyleniyor.

Gecenin sırlarını çözen bilim! Karanlıkta görme yenilikleri

Geceyi gündüze çeviren karanlıkta görme teknolojileri, bilim dünyasında heyecan oluşturdu. Gelişmiş sensörler, yapay zeka ve biyoteknoloji alanındaki son yenilikler, insanlığın karanlıkta algılama yeteneğini yeniden tanımladı. Güvenlikten tıbbi …

Hong Kong’da bir mobil oyun yasaklandı

Çin’in Hong Kong Özel İdari Bölgesi’nde, “Reversed Front: Bonfire” (Tersine Dönen Cephe: Kutlama Ateşi) adlı mobil oyuna, “ayaklanmayı teşvik edici içeriği” gerekçesiyle erişim engeli getirildi.

Uzayda neler oluyor? Dev yıldızlar ilk kez parçalandı, bir anda dışarı salındı

Gaia uzay teleskobu, bugüne kadar gözlemlenmiş en büyük enerji patlamalarından bazılarını tesadüfen keşfetti. Bu olağanüstü olaylar, merkezinde süper kütleli kara deliklerin yer aldığı uzak galaksilerde, dev yıldızların parçalanmasıyla meydana geldi.

Epic Games 12 Haziran tarihine kadar iki oyunu ücretsiz veriyor

Epic Games ücretsiz oyun verme geleneğini DEATHLOOP ve Ogu and the Secret Forest adlı oyunlarla devam ettiriyor.