Emekliye ne kadar zam yapılacak memur ne alacak? Dikkat çeken çocuk detayı

Kadın Kamu Çalışanları Toplu Sözleşme Görüşmelerinde Beklentilerini Dile Getiriyor

8. Dönem Toplu Sözleşme görüşmeleri öncesinde, kadın kamu çalışanlarının beklentileri ön plana çıktı. Yaklaşık 4 milyon memur ve 2,5 milyon memur emeklisinin maaş zamlarını kapsayacak olan görüşmede, kadın memurların talepleri dikkat çekiyor.

Türkiye Gazetesi‘nde yer alan habere göre Memur Sendikaları Konfederasyonu (Memur-Sen) ve Eğitimciler Birliği Sendikası (Eğitim-Bir-Sen) Genel Başkanı Ali Yalçın, kadın memurların beklentileri hakkında şunları dile getirdi:

“Her Çocuk İçin En Az 10 Bin TL Doğum Yardımı Yapılmalı”

“2025’ten doğan her çocuk için 5 bin TL teşvik, ikinci çocuğa 5 yaşına kadar 1.500 TL, üçüncü çocuk ve sonrası için de 5 yaşına kadar her ay 5 bin TL aileye yardım yapılması önemli bir adım. Fakat 2024’te ve daha öncesi doğmuşlar için birinci çocuğa 506 TL, ikinciye 253 TL, üçüncüye 253 TL olmak üzere toplamda üçüne 1.000 TL etmeyen bir rakam var. Toplu sözleşme masasında bunları artırmak konusunda bir gayretimiz olacak. Birinci çocuk için 120, ikinci çocuk için 240 çocuk ve üçüncü çocuk ve sonrası için 360 gün olarak yıpranma olarak emekliliğinde bir düşüş yapılması, gün sayısı olarak düşülmesi gerekiyor. Gelir vergisi memurlar için yüzde 15’e sabitlenip, ilave olarak evliler için yüzde 2,5, her çocuk için 2,5 düşürülerek dolayısıyla 3 çocuk olduğunda toplam 10 puan vergi indirimi uygulanmalı. Çalışma saati 32 saate düşürülmeli ve çalışma günü 4 güne indirilmeli. Yıllık izin sürelerinde çocuk sayısına göre ilave gün eklenmeli. Esnek çalışmaya fırsat verilmeli. Analık izin süreleri konusunda 8+8 şeklinde 16 haftalık bir süre var, bunun 52 haftaya çıkarılması gerekiyor. Her çocuk için en az 10 bin TL doğum yardımı yapılmalı. Birinci yıl 3 saat, ikinci yıl 1,5 saat olacak şekilde süt izni 2 yıl olmalı.”

“Defo Kısmının Düzeltilmesi Gerekiyor”

Yalçın, toplu sözleşmenin kaskosu olarak nitelendirdiği refah payının artırılması konusunda kararlı olduklarını belirterek, “İlave refah payı konusunu önceki dönemlerde zorladık ve yine zorlayacağız” dedi.

Yalçın ayrıca, 3600 ek gösterge düzenlemesinin sadece 4 meslek grubunu kapsadığını ve bunun tüm kamu çalışanlarını ve emeklileri ilgilendirecek şekilde genişletilmesi gerektiğini vurguladı.

“Bazı Ödemeler, Bazı Ücretler Emekli Keseneğine Tabi Değil”

Yalçın, emekli maaşı ile görev aylığı arasındaki farkın arttığına dikkat çekerek “Bazı ödemeler, bazı ücretler emekli keseneğine tabi değil” dedi ve bu konunun da toplu sözleşme masasında ele alınması gerektiğini ifade etti.

Asgari Ücret Ara Zammı Konusunda Açıklama

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde yaptığı açıklamada, asgari ücrete ara zammın şu anda erken olduğunu belirtti.

Related Posts

Yatırımcının gözü sokakta

Siyasi gerilim ve operasyonlar Borsa İstanbul’da tedirginlik yaratıyor. “Piyasa faiz indirimi fırsatlarını kaçırmak istemiyor” diyen Ekonomist Eryılmaz, “Ancak, yatırımcıların odağı sokak eylemlerinde” dedi.

Vakıf üniversiteleri fiyatta Avrupa’yla yarışıyor: Öğrencinin yüzü fiyatta da gülmüyor

Türkiye’deki vakıf üniversitelerinin ücretleri bu yıl neredeyse yurt dışındaki üniversiteler ile aynı oldu. Ülke şartlarından dolayı yurt dışında okumak isteyen gençlerin fiyat bazında da daha ucuz bir imkanla karşılaşması, beyin göçüne bir neden daha olarak görüldü.

DMM’den ‘Türkiye, İsrail’e ilk 5 ayda 393,7 milyon dolarlık ihracat yaptı’ iddiasına yalanlama

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi (DMM), “Türkiye, İsrail’e ilk 5 ayda 393,7 milyon dolarlık ihracat yaptı” iddiasının tümüyle yalan ve dezenformasyon ürünü olduğunu bildirdi.

Altının kilogram fiyatında gerileme

Borsa İstanbul Kıymetli Madenler ve Kıymetli Taşlar Piyasası’nda (KMKTP), haftanın son işlem gününde standart altının kilogram fiyatı yüzde 0,5 düşüşle 4 milyon 260 bin liraya geriledi. Gün içinde en düşük 4 milyon 260 bin lira, en yüksek 4 milyon …

Tekstilci iflas ediyor yurt dışına kaçıyor

TBMM’de tekstil sektörünün sorunları gündeme taşındı. Mehmet Emin Ekmen, “Üreticilerin yüzde 75’i zarar ediyor” derken, CHP’li Aşkın Genç, “Yalnızca 2025’in ilk çeyreğinde 2 bin 147 firma kapandı” ifadeleriyle krizin boyutunu gözler önüne serdi.

Bankacılık sektörünün mevduatı arttı

Bankacılık sektörünün toplam mevduatı, 27 Haziran ile biten haftada önceki haftaya göre 486 milyar 567 milyon 480 bin lira artarak 24 trilyon 267 milyar 289 milyon 588 bin liraya çıktı.