Sağlık turizmine yeni ayar

Sağlık Turizmi Yönetmeliği Resmi Gazete’de Yayımlandı

Ankara – HANDE ATILGAN – Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan “Uluslararası Sağlık Turizmi ve Turistin Sağlığı Hakkında Yönetmelik” Resmi Gazete’de yayımlandı. Yönetmelikle uluslararası sağlık turizmi sektöründe faaliyet gösteren sağlık tesisleri ve aracı kuruluşlar için çeşitli yeni düzenlemeler getirildi.

Akredite Hizmet Zorunluluğu

Yönetmelik, Türkiye’ye farklı nedenlerle gelen turistlerin sağlık hizmetlerine sadece akredite kuruluşlardan faydalanabileceğini belirtiyor. Öne çıkan düzenlemeler şunlar:

  • Yetki belgesi alınması artık zorunlu hale gelecek.
  • Cerrahi işlemler için komplikasyon sigortası yaptırılması gerekecek.
  • Her sağlık turisti için bir sorumlu personelin belirlenmesi ve hizmetin takip edilmesi sağlanacak.
  • Uluslararası Sağlık Turizmi Yetki Belgesi devredilemeyecek; aracı kuruluşlar ise çağrı hizmetlerini 7 gün/24 saat ve en az iki yabancı dilde sunacak.

Yaptırımlar ve Değerlendirmeler

Yönetmelikle tesis ve aracı kuruluşlar için bazı yaptırımlar da öngörülüyor:

  • Acil ve telafi edilemez durumların sağlık turistinin tedavisini olumsuz etkilemesi halinde yetki belgesi askıya alınacak.
  • USHAŞ tarafından yılda en az bir kez değerlendirilecek ve performans kriterlerine göre belirlenen tesis ve kuruluşlar hakkında bilgi verilecek.
  • Kayıtların uygun şekilde tutulmaması durumunda yetki belgesi 6 ay süreyle askıya alınacak ve tekrarlanması halinde iptal edilecek.
  • Cerrahi işlemler için komplikasyon sigortası yükümlülüğü this yıl sonuna kadar sağlanacak.

SGK’dan SMA İlaçlarına Ödeme Kapsamı

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), Sağlık Uygulama Tebliği’nde (SUT) yapılan değişiklikle spinal musküler atrofi (SMA) için kullanılan ikinci bir ilacı geri ödeme listesine aldı. Artık Evrysdi adlı ilaç da geri ödeme kapsamında yer alacak. Bu ilaç, Tip-1 SMA türü için 6 aydan küçük bebeklerde, Tip-2 ve Tip-3 için ise 6 ay süreyle ödenecek.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan da bu değişikliği sosyal medya hesabından duyurdu.

Related Posts

Marmarabirlik bu yıl 7,5 milyar lira net ciro hedefliyor

Marmara Zeytin Tarım Satış Kooperatifleri Birliğinin (Marmarabirlik) bu sene 7 milyar 500 milyon lira net ciro ve 35 milyon dolar ihracat hedeflediği bildirildi.

Yapay zekâya destek sözü

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, ülkesinin yapay zekâ alanında çekirdek teknolojiler, özellikle de yüksek kaliteli çipler geliştirme konusunda karşılaştığı zorlukların “üstesinden gelmesi” gerektiğini söyledi.

Özelleştirme hamlesi: 5 ilde 11 taşınmaz satışa çıkıyor

Hazine ve Maliye Bakanlığı Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB), Ankara, İzmir, Zonguldak, Aydın ve Mersin’de bulunan 11 taşınmazı satış yöntemiyle özelleştirecek. İhaleler, kapalı zarf ve açık artırma usulüyle yapılacak.

Deprem fırsatçıları iş başında! 236’sı tespit edildi

Ticaret Bakanlığı, İstanbul’daki 6.2 büyüklüğündeki depremin ardından fiyat artışı yapan 236 işletmenin tespit edildiğini duyurdu.

Revize üstüne revize edilmişti: Bakan Şimşek’ten enflasyonda düşüş açıklaması!

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, enflasyon beklentilerindeki gelişmeleri değerlendirdi. Bakan Şimşek, enflasyonun yıl sonunda Merkez Bankası’nın tahminlerine uygun olarak gerçekleşmesini beklediklerini ifade etti. Dezenflasyon sürecinin desteklendiğini ve ekonomiye yönelik adımların sürdüğünü belirtti.

Metro Türkiye, Türk Somonu’nu tezgahlara taşımaya başladı: “Gelecek nesillere bırakılması gereken değer”

Metro Türkiye, Samsun’da çevreci yöntemlerle yetiştirdiği Metro Premium Türk Somonu’nun ilk hasadını gerçekleştirdi. 350 tonluk üretimde deniz ekosistemi korunurken, gerçekleştirilen 350 tonluk hasatla 250 ton deniz balığının da yem olmasının önüne geçildiği açıklandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir