58 Yıldır Çakmak Tamirciliği Yapıyor

Sakarya’da baba mesleğini yapmak için üniversiteden ayrılan 68 yaşındaki Necdet Konuk, 58 yıldır çakmak tamirciliği yapıyor.

Sakarya’da yaşayan Necdet Konuk, 10 yaşında babasının yanında başladığı çakmak tamirciliğini 58 yıldır sürdürüyor. Baba mesleği için üniversiteden ayrılan Konuk, Adapazarı ilçesindeki Tarihi Uzun Çarşı’daki 4 metrekarelik dükkanda çakmak tamirciliği yapıyor. Parçalarının temini sonrasında tamir edemeyeceği çakmağın olmadığını kaydeden Konuk, ucuz çakmak üretiminin artması neticesinde mesleğin yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kaldığını aktardı.

“Sakarya’da bu mesleği sürdüren tek kişi olduğumun kanısındayım”

Mesleklerinin artık bitme noktasına geldiğini belirten Konuk, “58 yıldır bu işi yapıyorum. Baba mesleğini Uzun Çarşı’nın farklı adreslerinde yapmaktayım. Sakarya’da bu mesleği sürdüren tek kişi olduğumun kanısındayım. Mesleğimizde şu an çırak yetişmiyor. Mesleğime 10 yaşımda başladım. Babam çakmak tamircisi olduğu için ben de okul çıkışları yanına giderdim. Heves ettiğim için babamdan sonra bu mesleği ben yaptım. Bu işi hobi olarak yapıyorum. Mesleğimi severek yapıyorum. Yapamayacağım çakmak olmadığını düşünüyorum. Parçaları olması şartıyla” dedi.

“Bu mesleğin gelecekte yapılamasını zor görüyorum”

Çırak yetişme hususuna değinen Konuk, “Herkes çocuklarını okutmak istiyor. Bizim mesleğimiz dışında terzilik ve saatçilik gibi mesleklerde de çırak sıkıntısı var. Büyüklerimizin çocukları okutmaları dışında çocukların boş vakitlerinde bizim gibi küçük mesleklere yönlendirmelerini tavsiye ediyorum. Bu mesleğin gelecekte yapılamasını zor görüyorum” diye konuştu.

“Teknolojinin gelişmesi ve ucuz çakmak üretiminin artması bizim işlerimizi çok etkiledi”

Ucuz çakmak üretiminin mesleğini etkilediğini aktaran Konuk, “Teknolojinin gelişmesi ve ucuz çakmak üretiminin artması bizim işlerimizi çok etkiledi. Şu an 10-15 TL arası çakmaklar satılıyor. Bizim gibi kaliteli çakmak yapan kişiler olmadığı için insanlar ucuz çakmak almayı tercih ediyor. Çakmak tamir fiyatlarımız çakmak çeşitlerine göre değişiyor. Büfelerde 10-15 TL’ye satılan çakmaklar var. Bu tarz çakmaklar tamir edilecek tarzda değiller. Ben daha çok kaliteli ve antika çakmaklar tamir etmeyi tercih ediyorum. Onlar sayesinde ayakta durmaya çalışıyorum. Gençler daha çok benzinli çakmaklar tercih ediyor. Eski çeşit çakmaklara ilgi var. Yeni nesil babasından veya dedesinden kalma saatlere merak sarıyorlar” şeklinde konuştu. – SAKARYA

Related Posts

SPK’dan 2 şirketin sermaye artırımına onay

SPK’dan 2 şirketin sermaye artırımına onay

Ekonomide sürpriz dönemeç! İlk sinyal geldi… Faiz düşüşü kapıda mı?

Piyasaların merakla beklediği faiz kararları öncesinde önemli bir gelişme yaşandı. Mayıs ayından bu yana yüzde 49 seviyelerinde seyreden repo faiz oranı, bugün Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) politika faizi olan yüzde 46 seviyelerine …

Türkiye’nin kozmetik devi yeniden iflas yolunda

Ekonomik darboğazdan geçemeyen ve sıkışıp kalan birçok şirket peş peşe iflas dalgasına kapılmaya devam ediyor. 75 yıllık geçmişe sahip olan Türk kozmetik markası Hunca, yeniden konkordato sürecine girdi. Şirket, ekonomik baskıların gölgesinde hala 70 ülkeye ihracat yapmaya devam ediyor.

Konut tercihlerinde yeni dönem başladı: Yatırımcılar bu dairelere ilgi göstermeye başladı

23 Nisan tarihinde meydana gelen İstanbul depremi, konut tercihlerinde köklü bir değişikliğe yol açtı. Artık alıcılar, evlerin metrekaresi, konumu ve sunduğu imkanlar yerine, öncelikli olarak binanın depreme dayanıklılığı ve zemin yapısını araştırmaya başladı. Güvenli ve sağlam yapılar, alıcıların ilk tercihleri arasında yer alırken, yatırımcılar da özellikle 1+1 dairelere yoğun ilgi göstermeye başladı.

Bakan Bayraktar, Türkiye’deki nadir toprak elementi rezervine ilişkin açıklama yaptı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, “Dünyada tek sahadaki en büyük ikinci nadir toprak elementleri rezervi, Türkiye’yi dünyanın merkez ülkeleri arasına taşıyacak.” ifadesini kullandı.

AKM’de 5G’yle sanat deneyimi

Türk Telekom, ana destekçisi olduğu Atatürk Kültür Merkezinde (AKM) teknolojiyle sanatı birleştiren yeni bir uygulama başlattı. Şirketten yapılan açıklamaya göre, Türk Telekom, 5G altyapısına sahip kültür ve sanat merkezi AKM’de hayata geçirdiği yenilikçi uygulamayla, sanatseverlerin etkinliklere kesintisiz bir şekilde erişimini mümkün hale getirdi.